Leer je hoe je oplichters op je telefoon kunt identificeren?

Source: lokalepolitie.be Release Time: 02:52:20 2019-04-12

1. Laat de verkoper het weten? De telemarketeer moet zijn identiteit bekendmaken en het bedrijf dat hij aan het begin van de sessie belt. Hij moet ook uitleggen dat de telefoon bedoeld is om te verkopen.

2. Is het citaat van de verkoper duidelijk? Als de verkoper zelden informatie over de woning, prijs of overeenkomstperiode verstrekt, vraag dan om meer details. Misleidende oproepen betreffen meestal gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of testpakketten om het product als eerste te testen.

3. Hebt u e-commerce op de bedrijvenlijst gemeld? Controleer of uw bedrijfsnaam voorkomt in de lijst van bedrijven die rapporten hebben ontvangen van de FOD-economieën en het Europese consumentencentrum. Gebruik de aanhalingstekens van de bedrijven in deze lijst met de nodige voorzichtigheid. Als het bedrijf niet op de lijst voorkomt, betekent dit niet automatisch dat het aanbod veilig is omdat telefoonoplichters de naam vaak wijzigen.

4. Hebt u een schriftelijke bevestiging ontvangen? De telefoonverkoper is verplicht om u een bevestiging per e-mail of per post te sturen. Deze bevestiging moet u alle informatie over de aanbieding en uw recht om de aankoop te annuleren verstrekken. Als u niet geïnteresseerd bent in deze aanbieding, stuur dan onmiddellijk uw antwoord. Opmerking: Bevestigingsmails eindigen soms in de spammap. Als u een recente telefoonaanbieder hebt, is het een goed idee om de e-mails in deze map in de gaten te houden.