Wees alsjeblieft voorzichtig met phishing per telefoon

Source: veiligbankieren.nl Release Time: 03:37:06 2019-05-09

Laat u niet overvallen door verdachte telefoontjes! Nepbedrijven zeggen dat ze u willen helpen, maar zitten achter uw persoonlijke gegevens aan. Vertrouwt u het niet? Bel dan zelf terug. Bel niet het nummer dat u van de beller krijgt of dat u in het display van uw telefoon ziet, maar zoek zelf het telefoonnummer op via de website van de organisatie. De algemene telefoonnummers van de banken kunt u hier vinden. Geef nooit uw pincode of inlogcodes. Banken vragen daar nooit om.

Telefonisch Criminelen bellen u op en zeggen dat zij voor uw bank werken. Ze spreken u persoonlijk aan zodat het lijkt alsof ze u kennen. Ook proberen ze op uw gevoel in te spelen door bijvoorbeeld aan te geven dat ze weten dat u uw inlogcodes niet mag geven. Vervolgens leggen ze u uit waarom u aan hen wél uw inlogcodes kunt geven. Soms vragen criminelen u om naar een website te gaan waar u zelf uw inlogcode in moet toetsen. Doe dit nooit! En hang direct op.

Uw bank vraagt u nooit per telefoon, e-mail, WhatsApp of sms om: Uw verificatiecode voor internetbankieren of bankieren via de bank app. Uw pincode. Uw creditcardnummer, CVC-code of geldigheidsdatum van uw creditcard. In te loggen op internetbankieren. Via een link naar een nieuwe website te gaan. Een update van internetbankieren, een nieuwe website te testen of de veiligheid van uw computer te testen. Uw betaalpas naar uw bank terug te sturen. U krijgt automatisch een nieuwe betaalpas toegestuurd. Uw oude pas moet u doorknippen door de chip en door de strip en kunt u vervolgens gewoon weggooien. Twijfelt u of u echt een medewerker van uw bank aan de telefoon heeft? Noteer dan de naam van de medewerker en hang op. Bel uw bank via het nummer dat bij u bekend is en vraag naar deze medewerker.