Hieman yli vuodessa +44-numeron kansainvaliset petokset ovat huijalleet miljoonia dollareita suomalaisilta.

Source: Kari Ikävalko Release Time: 07:46:47 2019-11-19

Saitko puhelun +44-alkuisesta numerosta? Kansainväliset huijarit ovat saaneet reilussa vuodessa suomalaisilta jo miljoonia. Huijareiden uhreina on ollut kaikenikäisiä suomalaisia. Poliisin arvion mukaan ulkomaisista numeroista soitetuilla puheluilla on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa.

Huijauspuheluista on ilmoitettu poliisille eri puolilta maata. Soittojen kohteena ovat olleet lähinnä keski-ikäiset suomalaiset, mutta uhrit ovat olleet kaikenikäisiä. Toiminta vaikuttaa kansainväliseltä. Useimmiten uhriin on oltu ensimmäisen kerran yhteydessä puhelimitse +44-alkuisesta numerosta, mikä on saanut näyttämään siltä, että puhelu tulee Isosta-Britanniasta, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista kertoo.

Viime aikoina puheluita on tullut myös muista kansainvälisistä sekä suomalaisista numeroista. Soittaja on kysellyt uhrin varallisuutta ja luvannut sijoitusmahdollisuuksia ulkomaille isolla tulevalla tuotolla.

Uudet yhteydenotot ja pyynnöt uusista sijoituksista ovat tapahtuneet muutaman päivän sisällä sähköpostitse. Pyydetyt summat ovat aluksi liikkuneet muutamassa sadassa eurossa.

– Uhria on pyydetty maksamaan sijoitettava pääoma ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Joissain tapauksissa uhrille on maksettu pian takaisin kaksinkertainen summa ja väitetty sen olleen tuottoa aiemmasta sijoituksesta, Leponen kuvaa toimintaa.

Poliisin mukaan rahoja ei ole sijoitettu mihinkään.

Osa uhreista on ottanut lainaa sijoituksiin ja osalle uhreista on poliisin mukaan asennettu tietokoneelle maksuliikennettä varten etäkäyttösovellus.